Szkolenie z gotowania, nie tylko dla kucharzy

By 13 sierpnia 2017Rozwój

Aktualnie, gotowanie stało się bardzo modne. Wszyscy gotują, począwszy od „zwykłego Kowalskiego” a skończywszy na celebrytach, gwiazdach światowego formatu.
W polskiej telewizji z każdym sezonem pojawia się coraz więcej programów kulinarnych. Myślę, że Polacy wykazują zamiłowanie do kuchni ze względu na polską tradycję i gościnność. Nawet jeżeli nie jesteśmy uzdolnieni kulinarnie, chętnie wybieramy się do przyjaciół, rodziny i „celebrujemy” spożywanie posiłków w ich towarzystwie. Jest to miła odskocznia od codziennego życia, pośpiechu.
Wiele programów telewizyjnych obrazuje nam dzisiejszy świat. Większość dzisiejszych restauratorów nastawionych jest na zysk a nie podniebienie gościa. Stosują półprodukty, ogrom konserwantów, rzadko zdarza się zjeść coś zdrowego i pysznego – jak w domu.
Promowane jest śmieciowe jedzenie – szybkie i zarazem pozbawione jakichkolwiek pozytywnych składników dla naszego organizmu. To same kalorie, które zaspokajają jedynie głód.
Na szczęście coraz więcej restauracji serwuje posiłki regionalne, ze świeżych produktów – restauratorzy traktują je jak domy, tętniące życiem, z pyszną kuchnią. Powracamy do polskiej tradycji, gościnności – tego, co w Polsce najlepsze. Cudzoziemcy traktują nasz kraj jak dom, który zawsze stoi otworem, dla każdego, kto chciałby pysznie zjeść, tak jak u mamy.
Mam nadzieję, że śmieciowe jedzenie przestanie być z czasem na topie. Społeczeństwo znajdzie pozytywne strony przytulnych restauracji z niesamowitą, regionalną kuchnią. Czyż nie jest milej usiąść w miłym towarzystwie, pięknym wnętrzu i zjeść pyszny, pełnowartościowy posiłek? W barach szybkiej obsługi nie panuje taka rodzinna atmosfera, jak np. w karczmach czy restauracjach.
Co z osobami, które nie potrafią gotować? Najważniejsza jest pasja i chęci, wtedy nawet najprostsze potrawy będą sprawiać przyjemność domownikom i samemu kucharzowi. Jednym z rozwiązań w tej sytuacji jest szkoła gotowania. Eksperci poprowadzą, przekażą wiedzę – kwintesencję tego, co niezbędne jest w kuchni. Nie należy się poddawać, każdy może zacząć gotować. Ćwiczenie czyni mistrza!